HTML

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

ShitGlo

A mai " fogyasztói " társadalomban rengeteg termék kapható. De vajon mennyire pénzhajhászak ezek? mitől lesz nekünk kényelmesebb mint eddig, vagy mitől leszünk egészségesebbek? Most kideritjük.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Szemkápráztatás Windows módra

Severance 2009.02.12. 18:34

  Az nem vita téma, hogy a Windows Vista a Microsoft legszebb operációs rendszere, ahogyan az sem, hogy a legnagyobb bukása is. Amig a Vista lenyűgöz bennünket addig a virusok szépen halkan dolgoznak a háttérben.

 

 

 A Vista megjelenése hatalmas durranás volt a médiában, irtak róla minden PC magazinban, Internetes oldalon és e-mail reklámokban. A teljesen újjá született Windows megoldásai és felhasználói felülete lenyűgöző is lehetne. De mindig van a jóban valami rossz is. A Vistában speciel az, hogy már a végleges verzió megjelenése elött volt rá kalóz megoldás amivel nem kellett sorban állni a PC bolt kasszája elött. A túl hamar kiadott Service Pack 1 sem valami bizalom gerjesztő főleg nem úgy, hogy szinte semmit sem ért. A beépitett virus irtó nem kapta meg a VB100% minősitést és még sorolhatnám. Nade ne haladjunk ilyen gyorsan, kezdjük az elején.

Látvány és megoldások

 

 Amikor valaki ránéz a Vistára megérinti egy kis időre a jövő. Már a betöltésnél egészen más mint eddigi fapados társai noha a Vista az egyik legbiztonságtalanabb verzió is egyben. A bejelentkező képernyő (ami igényes átalakitáson esett át) után megpillanthatjuk az asztal és elemeit ami közűl már most ki is emelném az oldalsávot. Ez egy "kis alkalmazások" gyüjtő helye ahol például az órát, a gépen tárolt képeinket, a friss hireket, a gépünk pillanatnyi kihasználtságát, és még sok más egyéb dolgot tehetünk. Itt terpezkedik a start menünk is ami nem csak totálisan át lett szabva, hanem új kereső motort kapott ami egyszerübbé teszi a szélkakast imitáló kereséseinket. A Vista ablakai üveglapra emlékeztetnek ha nem használjuk átlátszóak. Amivel igazán tud kacérkodni az az ablakok közötti váltás új megoldása és igényes tálalása. Az eddig megszokott Alt+Tab helyett akár egy gombnyomásra elénk csúsznak az ablakok a váltásra várva. Az sem utolsó a megoldások között, hogy ha valami komolyabb müveletet akarunk végrejajtani a gépen akkor ahhoz elöször engedélyeznünk kell a vistában ezzel gondolván kivédve azt, hogy valami butaságot csináljunk a gépen. Az egyik új szolgáltatása a rendszernek a Windows Media Center ami tulajdonképpen egy felturbózott Windows Media Player 11. Ezzel tulajdonképpen összehangolták a kép és videónézést valamint a zenehallgatást. De sajnos arra nem gondoltak, hogy valaki ezen akar majd DVD-t vagy AVI filmeket nézni. Ehhez a Windows Media Player 11-t kell majd használnuk. A friss megoldások között szerepel a Windows kép és fax megjelenitő lecserélése a Windows fotótárra amivel ezután már videókat is nézegethetünk a képek mellett. Igényes lett az interaktiv rendszertulajdonságok is (Sajátgép-tulajdonságok) ami mutatja a gépünk pillanatnyi információt felváltva ezzel a kis ablakos megoldást. A menüsor átkerült az ablak keretébe nem kell masiroznunk ha kell valami az eszköz kezelőben. Összeségében egy igényes operációs rendszer, kinézetre.

A kulissza mögött

 

 A kulisszák mögött sajnos nem  ilyen igényes a helyzet. A beépitett virus irtó tulajdonképpen fabatkát sem ér. A driverkezelések egy ideig az őrületbe kergették a felhasználókat és ez még a mai napig egy igen hiányos hiba a Vistában. Az sem volt okos döntés, hogy elsőnek nem akarták, hogy más cégek virusirtói települjenek a gépre ezzel hatalmas támadási felületet adva a hackereknek. De mindez semmi ahhoz képest, hogy egyenesen zabálja a gépet még akkor is ha állóhelyzetben van. Van amikor 4Gb RAM és magonkénti 3,2Ghz is kevés neki egy-egy másodpercre. Az sem túl felhasználó barát, hogy egy NVIDIA 9600-as kártya csak 5,5 pontot kapott a rendszertől ezzel jelentősen megrugdosva néhány felhasználó magabecsülését és pénztárcáját. Az egész egy nagy pénz lehúzás ami nem túl korrekt egy ilyen nagy informatikai cégtől. A kiadás után szinte rögtön kiadott Service Pack 1 ugyan próbálta ezt a problémát is kezelni többek között, de sajnos nem sok sikerrel.A védelmet valamelyest megoldó virus irtók és tűzfalak ma már egyre hatékonyabban védik gépünket, bár valjuk be nem egy harmadik cégnek kéne a gépünket védenie hanem az oprendszernek javarészt. Az XP-hez hasonlóan sokszor le-lefagy ez is és bár a Ctrl+Alt+Del segit ezen problémán az estek többségében mégis percekig nyekereg a gép. Nem csoda, hogy a Windows Vista ketté osztotta világot ugyanis az otthoni és munkahelyi felhasználó is vegyes érzésekkkel használja. A Windows 7 megjelenése pedig teljesen bizonyitja, hogy ez az egész csak arra volt jó, hogy kikaparja a pénzünket a helyéről nem kis munkát adva ezzel a fogtündérnek és a jézuskának ugyebár. Én már most vegyes érzelmekkel várom a Windows 7 végleges verziójának a polcokra kerülését. Szóval a Windows Vista nálam (a kártyám lehúzása miatt kiegészitett) 5,5 pontot kapna a tizből. Persze ha ti másként gondoljátok akkor azt irjátok meg nekem. Üssük el az időt egy kicsit :)

Címkék: microsoft windows xp pc vista rendszer operációs számitógép

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shitglo.blog.hu/api/trackback/id/tr19939535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása